ANTROPOLOGISKE
PROJEKTER
LYSBØNDER
SAMTALER OM GENOPBYGNINGEN AF JORDEN I DANMARK
Sofie Isager Ahl og Sille Skovgaard
Forlaget Virkelig, 1. udg. 1.oplag, 2024
Jorden er grundlaget for vores fødevareproduktion og fødevaresikkerhed. Den er hjem for mere end en fjerdedel af klodens biodiversitet og fungerer som planetens største vandfilter. FN har anslået, at hvis udpiningen af jorden fortsætter, vil mere end 90% af klodens jorder være svært udpinte i 2050. Regenerativt landbrug er blevet beskrevet som en jordbrugsrevolution, der har potentialet til at vende denne udvikling ved at genopbygge jordfrugtbarheden og øge kulstofbindingen i jorden. Her præsenteres for første gang en række centrale skikkelser i den regenerative jordbrugsbevægelse i Danmark i en samtalebog, der giver et indblik i jordbrugernes arbejde og formidler et grundlæggende skifte i vores forståelse af, hvad jord overhovedet er.
“En så lærerig, smuk og opmuntrende bog. Ildens knitren, bækkens rislen, fuglenes fløjten, køernes gumlen.”
– Jens Smærup Sørensen, forfatter
“En rørende, kompleks og dybt poetisk fortælling og et vigtigt bidrag til den demokratiske samtale om, hvor vi skal hen med dansk landbrug.”
– Esther Michelsen Kjeldahl, Information
“Sofie Isager Ahl og Sille Skovgaard har stille og roligt lavet et kompendium til en revolution. Det her er begyndelsen på noget som vil ændre verden og det starter med en samtale om lys og jord. Dette diskrete kampskrift lægger øret til jorden og lader os andre lytte med.”
– Morten Søndergaard, forfatter
“Jeg tror lysbønder må være mit nye yndlingsord. Bogstaveligt talt oplysende som nøglebegreb i en stille revolution, der kan blive helt afgørende for menneskehedens fremtid. [Bogen] ligger i forlængelse af den introduktion til regenerativt landbrug, som Sofie Isager Ahl udgav i fjor med titlen 'Regeneration'. Begge er bøger, jeg har lyst til at forære alle, jeg kender.”
– Kim Skotte, Politiken 2024
REGENERATION
GENSIDIGT HELENDE PRAKSISSER I EN NY JORDBRUGSBEVÆGELSE
Laboratoriet for Æstetik og Økologi
1. udg, 1. opl, 2023, 2. opl. 2023
Regeneration er en bog om en ny generation af bønder. En bog om at omlægge sit liv og sin jord for at komme de økologiske kriser i møde. Det er en bog om at vågne op til krisen. Til kriserne. Om at blive hjemsøgt af fremtiden, af fremtidens generationer, men også af fortidens redskaber og vaner. Det er en bog om at miste sproget. Om at læse marken. En bog om antropologien som poesi. Om rødder og rodløshed, og om at give videre. Det er en bog om lys og blod, om død og liv. Om hvad det vil sige at leve i og med et fremmed landskab og årstiderne. En bog om følsomhed, om gensidig heling og udsathed, om antiidyl. Her er regeneration en proces, der starter og slutter med en produktiv forvirring, hvor aflæsningen af verden ikke giver sig selv, men fordrer en styrket opmærksomhed på de levende systemer og livsformer omkring os. Det er en bog, der tegner omridset af en ny regenerativ poetik.
“Hun giver ikke noget færdigpakket svar, men hendes håbefulde bog om regenerativt landbrug handler om en udvikling, en bestræbelse, ja, ligefrem en ny følsomhed i bondens forhold til jorden. [Det er] regulært bevægende at læse om de unge, håbefulde bønders ildhu og frustrationer.”
– Kim Skotte, Politiken
“Den første spændende bog, jeg har læst om landbrug.”
– Susanne Christensen, Vagant
“Ahl skriver mere som digter end som akademiker. [Hun har] ikke blot et mellemværende med jorden, men også med sproget.”
- Atlas Magasin
“En fængslende fortælling om det at være hjemsøgt af fremtiden midt i klimakrisen.”
– NY TID Bokmagasin, NO
“Der er mange virkelig velskrevne og inspirerende passager, som fanger læserens interesse og gør én klogere.”
- Information
REGENERATIVE WINEMAKING
NEW AND ANCIENT PRACTICES TO MEET THE CHALLENGES OF CLIMATE CHANGE
Carlsberg Foundation Internationalisation Fellowship
EHESS, Marseille, France, 2023-2026
This project aims to explore how changes in the environment challenge regeneratively motivated winemakers, or so-called 'natural winemakers', in Southern France to explore new and ancient practices to adapt their production to the increasingly extreme weather events, that we have seen across Europe in recent years. Through a mix of archival studies and ethnographic fieldwork, this study is particularly interested in how the transfer of knowledge, the re-telling of stories about ancient practices and the engagement with other species influence alternative regenerative practices of winemaking today. The research stay is funded by the Carlsberg Foundation and will be hosted by EHESS in France.
ANDRE LIV PÅ EGEN KROP
EN MANGEARTET ETNOGRAFI OVER FRANSKE NATURVINBØNDER, VINSTOKKE OG VINE
Kandidatspeciale, 2015
Institut for antropologi, Københavns Universitet
Andre liv på egen krop er et antropologisk speciale, der undersøger franske naturvinbønders forhold til deres vinstokke og vine. Det er resultatet af et længerevarende feltarbejde, som jeg foretog i foråret og sommeren 2013 blandt naturvinbønder primært i Loire og Jura. Specialet tager udgangspunkt i flere praksisser forbundet med denne specifikke måde at producere vin på for at undersøge den forbundethed (eller mangel på samme), som vinbønderne oplever i relation til deres vinstokke og vine. Der argumenteres for at produktionen af naturvin er en måde at kultivere mangeartet tænkning.
“Sproget til Sofie har en varme og er så levende, at man ret og slet føler, at man står sammen med hende i vinmarkerne.”
– Espen Stueland, Deichman Grünerløkka Podcast
FORMIDLING & VIDENSKABELIGE
ARTIKLER
2024. Regenerativt landbrug. Grøn Samfundsteori – Tanker til en økologisk krisetid, Hans Reitzels Forlag.
2017. At drømme København. Med Anders Blok et al. Turbulens.
2016. Skovrige tækning – En samtale med Eduardo Kohn. I: Sjæleblindhed. København: Forlaget Virkelig.
2016. Naturens disciple. Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik 1, Forlaget Virkelig