ANTROPOLOGISKE
PROJEKTER
alcitati-emblema.jpg

Regenerative Winemaking

Sofie Isager Ahl

 

Carlsbergfoundation internationalisation fellowship

REGENERATIVE WINEMAKING

NEW AND ANCIENT PRACTICES TO MEET THE CHALLENGES OF CLIMATE CHANGE

Carlsbergfoundation, internationalisation fellowship, 2023-2025

Centre Norbert Elias, EHESS, France

This project aims to explore how changes in the environment challenge regeneratively motivated winemakers, or so-called 'natural winemakers', in Southern France and Northern Italy to explore new and ancient practices to adapt their production to the increasingly extreme weather events, that we have seen across Europe in recent years. Through a mix of archival studies and ethnographic fieldwork, this study is particularly interested in how the transfer of knowledge, the re-telling of stories about ancient practices and the engagement with other species influence alternative regenerative practices of winemaking today. This two year research stay is funded by the Carlsberg Foundation and will be hosted by EHESS in France.

24628104-C97C-4D58-9B9C-EC0097761DE4_edited.jpg

Regeneration

Sofie Isager Ahl

 

Ph.d.-afhandling, 2021

Udkommer som bog i 2023

REGENERATION

 

GENSIDIGT HELENDE PRAKSISSER I EN NY JORDBRUGSBEVÆGELSE

Ph.d.-afhandling, 2021

Institut for Antropologi, Københavns Universitet

 Min ph.d.-afhandling drejer sig om en ny generation af bønder omkring Norges økologiske landbrugsskole. Projektet tager udgangspunkt i den seneste udvikling inden for regenerativt landbrug, som det vokser frem i disse år, for at undersøge de gensidigt helende praksisser, som unge bønder tager del i ved at omlægge såvel eget liv og landbrug for at komme den økologiske krise i møde. I afhandlingen defineres regeneration som en proces, der starter og slutter med en produktiv forvirring, hvor aflæsningen af verden ikke giver sig selv, men fordrer en stadig indsats og opmærksomhed overfor de levende systemer og livsformer, som bønderne arbejder med. Igennem afhandlingen tegnes der et omrids af den regenerative poetik, der vokser ud af dette arbejde.

Ahl er på forkant med en spirende imagistisk bevægelse inden for antropologien. Afhandlingens sproglige fremstilling er forbilledlig og inspirerende i sit bud på, hvad det at skrive antropologi kan være.”

– Bedømmelsesudvalget 

IMG_3286_edited_edited_edited_edited.jpg

Lysbønder

Sofie Isager Ahl & Sille Skovgaard

Første samtale er udgivet i

Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik

LYSBØNDER

SAMTALER OM GENOPBYGNINGEN AF JORDEN I DANMARK

Sofie Isager Ahl og Sille Skovgaard

Kommer på Forlaget Virkelig

FN anslog i 2018, at hvis udpiningen af jorden fortsætter, vil der om 60 år ikke længere være muldjord tilbage at dyrke afgrøder i. Vi mister på globalt plan knap 23 milliarder ton muldjord om året. Regenerativt landbrug er blevet beskrevet som en jordbrugsrevolution og en måde at påbegynde arbejdet med både at genopbygge jorden og øge kulstofbindingen. De sidste to år har jeg sammen med Sille Skovgaard interviewet en række centrale skikkelser i den regenerative landbrugsbevægelse i Danmark. Det er vi ved at gøre til en samtalebog, der tager livtag med de problemer dansk landbrug står overfor i dag og undersøger, hvordan vores fremtidige landbrug kan formes for at komme klimakrisen i møde.

Skærmbillede 2021-01-29 kl. 16.37.31.png

Andre liv på egen krop

Sofie Isager Ahl

 

Kandidatspeciale, KU

ANDRE LIV PÅ EGEN KROP

 

EN MANGEARTET ETNOGRAFI OVER FRANSKE NATURVINBØNDER, VINSTOKKE OG VINE

Kandidatspeciale, 2015

Institut for antropologi, Københavns Universitet

Andre liv på egen krop er et antropologisk speciale, der undersøger franske naturvinbønders forhold til deres vinstokke og vine. Det er resultatet af et længerevarende feltarbejde, som jeg foretog i foråret og sommeren 2013 blandt naturvinbønder primært i Loire og Jura. Specialet tager udgangspunkt i flere praksisser forbundet med denne specifikke måde at producere vin på for at undersøge den forbundethed (eller mangel på samme), som vinbønderne oplever i relation til deres vinstokke og vine. Der argumenteres for at produktionen af naturvin er en måde at kultivere mangeartet tænkning.

“Sproget til Sofie har en varme og er så levende, at man ret og slet føler, at man står sammen med hende i vinmarkerne.”

– Espen Stueland, Deichman Grünerløkka Podcast

 
FORMIDLING & VIDENSKABELIGE
ARTIKLER
iu_edited_edited_edited_edited_edited.pn

Kommende. Regenerative Poetics. Ecologizing Nature in the Secular North (special issue). Journal for the Study of Religion, Nature and Culture.

2022. World-heritagization, bureaucratisation and hybridisation in two religious heritage sites in Denmark. Med O. Salemink & R.R. Poulsen. I: Managing Sacralities at Religious Heritage Sites in Contemporary Europe. Hemel et al (red.). Oxford, New York: Berghahn Books.

2020. Sacred but not holy: Awe, spectacle, and the heritage gaze in Danish religious heritage contexts. Med O. Salemink & R.R. Poulsen. Anthropological Notebooks, Vol. 26  No. 3

2020. Alt det der ikke vejer noget. En samtale om regenerativt landbrug med Martin Beck. Med S. Skovgaard. Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik nr. 5. København: Forlaget Virkelig.

2020. The 'Proto-language' of Anthropological Practice: An Exhibition of Original Field Notes. Anthropology Inside out – Fieldworkers Taking Notes (red. A.O. Andersen et al.). UK: Sean Kingston Publishing.

2018. Feltnoter: Den foreløbige skrivnings håndværk. Med Cecilie Rubow & Ester Fritsch. Antropologiske projekter: Feltarbejder, design og teknikker (red. H. Bundgaard et al.). København: Samfundslitteratur.

2017. At drømme København. Med Anders Blok et al. Turbulens.

2016. Skovrige tækning – En samtale med Eduardo Kohn. I: Sjæleblindhed. København: Forlaget Virkelig.

2016. Naturens disciple. Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik 1, Forlaget Virkelig